Co to jest separator tłuszczu?
Separator (osadnik) ? urządzenie służące do oczyszczania ścieków przed wprowadzeniem ich do sieci kanalizacyjnej.
Separatory tłuszczu:
Zastosowanie:
Stosuje się je w restauracjach, barach, stołówkach, kuchniach, masarniach oraz w zakładach mięsnych i przetwórstwa spożywczego oraz wszędzie tam, gdzie występują ścieki technologiczne z zwiększonym stężeniem tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.
Działanie:
Działanie separatora tłuszczu oparte jest na zjawisku grawitacji ? różnica gęstości sprawia, że ścieki zawierające ciężkie substancje opadają na dno, natomiast lekkie substancje, tj. oleje i tłuszcze zwierzęce flotują na powierzchnię wody. Z tego względu separator składa się z dwóch części (osobnych lub zintegrowanych zbiorników): osadnika i separatora właściwego.
Dobór:
Dobór wielkości urządzenia powinien bazować na jakości i ilości doprowadzanych ścieków, biorąc pod uwagę:
- maksymalny przepływ ścieków
- temperaturę ścieków
- gęstość tłuszczów i olejów podlegających separacji
- wpływ używanych środków wspomagających zmywanie
Szczegółowy opis doboru separatorów tłuszczu przedstawia norma PN-EN 1825.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Separator_(kanalizacja)
Jak urządzić się na małej przestrzeni?
W małych ogrodach można zdziałać cuda. Wystarczy przestrzegać kilka zasad, no i oczywiście mieć pomysł na styl całości. Gospodarowanie przestrzenią na małym ogrodzie może wydawać się bardzo trudnym zadaniem, jednak odrobina pomysłowości wystarczy.
Małe skrawki ogrodu można przekształcić w patio- takie miejsce z pewnością stanie się ulubionym miejscem dla całej rodziny. Kameralny kawałek zielonej przestrzeni można wzbogacić o strumyk, oczko wodny oraz ciekawe rośliny w dużych donicach. Można też wspomóc się projektami i zdjęciami z sieci, tam na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Mineralna, a może z kranu?
Pierwszy mit - woda która leci z kranu nie nadaje się do spożywania. Oczywiście, że się nadaje - MUSI spełniać wyśrubowane kryteria i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ. A co bardziej interesujące - zdarza się, że posiada lepszy skład (więcej minerałów) niż woda którą kupujemy. Co prawda to zależy od regionu Polski, dlatego trzeba sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z picia tej w butelkach.
Drugi mit - woda mineralna to każda woda w butelce. NIESTETY NIE. Większość wody butelkowanej ma zbyt małą ilość składników mineralnych, są to tzw. wody źródlane. Popatrz wyżej - często woda z kranu ma lepszy skład. Woda mineralna zaczyna się od ok. 800 mg minerałów na litr. Czytaj etykiety.