Higiena jamy ustnej i stomatologia

żeć będzie rodzaj użytego materiału, oczywiście im droższy, tym bardziej trwały. Doświadczony protetyk zaproponuje nam najkorzystniejszą dla nas i naszego zdrowia opcję uzupełnienia ubytków w uzębieniu. Warto więc wybrać się do sp

Higiena jamy ustnej i stomatologia

Jakie wybrać protezy...

Przy leczeniu protetycznym dużą role gra ilość zębów do uzupełnienia oraz zasobność portfela pacjenta. Od tego ile chcemy przeznaczyć na takie leczenie zależeć będzie rodzaj użytego materiału, oczywiście im droższy, tym bardziej trwały. Doświadczony protetyk zaproponuje nam najkorzystniejszą dla nas i naszego zdrowia opcję uzupełnienia ubytków w uzębieniu. Warto więc wybrać się do sprawdzonego i polecanego gabinety zajmującego się protetyką- jest to temat na którym nie warto być zanadto oszczędnym, ponieważ jest to decyzja na całe życie.


Dobra dieta podstawą wszystkiego

To właśnie cukry są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy na zębach. Szkliwo jest bardzo odporne i twarde, jednak niszczą je kwasy. Mimo regularnego mycia zębów i dbania o higienę, przy złem diecie próchnica się pojawi, zwłaszcza u dzieci. To bardzo ważne, żeby dostarczać organizmowi odpowiednich dawek minerałów, w tym kluczowego dla stanu zębów wapnia. Jest to pierwiastek niezbędny także dorosłym, który wypłukujemy na przykład kawą.

Warto zadbać o zrównoważoną dietę, która zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze. I nie, nie zastąpimy tego cudownymi tabletkami z aptekami - nasz ogranizm duzo lepiej wchłania pierwiastki z pożywienia.

Na stanie naszych zębów odbija się to co jemy, a najbardziej to, czym byliśmy karmieni w dzieciństwie, kiedy rosły nam zęby.


Definicja próchnicy

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w



© 2019 http://architektwarszawa.com.pl/