Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw.
piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej.
Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza.Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno.
Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw.
Ze względu na przeznaczenie: n.pomieszczeniowe - stosowane w pomieszczeniach/domach n. samochodowe - stosowane w samochodach n. przemysłowe - stosowane w procesach produkcyjnych, itp. Ze względu na budowę: stacjonarne mobilne wiszące wbudowane w zespół maszyn Ze względu na rodzaj paliwa: nagrzewnice olejowe (zasilane olejem opałowym, ropą lub mazutem nagrzewnice elektryczne (zasilane energią elektryczną) nagrzewnice wodne (zbudowane na bazie wymiennika wodnego uzyskujące ciepło z cieczy płynącej przez wymiennik) nagrzewnice na paliwa stałe (węgiel, drewno, koks, pelet, itp.) nagrzewnice gazowe (gaz ziemny lub LPG) Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nagrzewnica
Nagrzewnice szybko wytwarzają ciepło, przez co umożliwiają ogrzewanie nawet dużych powierzchni.
Ich zaletą jest także prosta budowa, która powoduje, że ewentualne usunięcie usterki jest bardzo łatwe dla osoby posiadającej wiedzę w tym zakresie. .