Ładny uśmiech mimo uszkodzeń zębów

ę. Co to jednak oznacza w rzeczywistości? Profilaktyka polega na szeregu działań wykonywanych w celu zachowania zdrowia. Jest kluczowa jeśli zależy nam na zdrowych, mocnych zębach i dziąsłach. Większość działań profilaktycznych mo

Ładny uśmiech mimo uszkodzeń zębów

Profilaktyka chorób zębów


Każdy lekarz specjalista, niezależnie od działu medycyny, zawsze powie ? lepiej zapobiegać, niż leczyć, dlatego poleca się zadbanie o prawidłową profilaktykę. Co to jednak oznacza w rzeczywistości? Profilaktyka polega na szeregu działań wykonywanych w celu zachowania zdrowia. Jest kluczowa jeśli zależy nam na zdrowych, mocnych zębach i dziąsłach. Większość działań profilaktycznych możemy sami wprowadzić do naszego życia zaczynając od regularnego mycia zębów za pomocą dobrej szczoteczki oraz odpowiedniej pasty. Zaleca się także ograniczenie spożywania cukrów, zwłaszcza w postaci słodyczy i słodzonych napojów gazowanych. Warto również zadbać o regularne wizyty kontrolne u dentysty, najlepiej dwa razy w roku.



Zęby_człowieka Włókna czucioweedytuj

W miazdze zęba, między ubogokomórkową warstwą Weila a miazgą właściwą, włókna tworzą gęsty splot Raschkowa.


Są to nerwy mielinowe i klasyfikowane są jako, A-?, A-?. Podział klasyfikacji zależny jest od średnicy aksonu i szybkości przewodzenia. Większość włókien w miazdze należy do włókien A-?, które są odpowiedzialne za krótki, ostry i dobrze zlokalizowany ból i mają niski próg pobudliwości.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Co jest niezdrowe dla szkliwa?


Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena. Tak samo rzecz ma się z zębami. W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.



© 2019 http://architektwarszawa.com.pl/