Jak korzystać z BMI
BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała
Energia w postaci węglowodanów
Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.
Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców
Potężny wybór producentów
Wysokiej jakości odżywki białkowe to dzisiaj standard. Żadna firma produkująca suplementy dla sportowców nie może sobie pozwolić na produkowanie produktu, który nie działa, albo jest mocno zanieczyszczony. Ważne jest pochodzenie białka w przypadku odżywki białkowej mamy do wybory białka z serwatki, izolaty, oraz białka sojowe.
Ważne są również wszelkie dodatki w samej odżywce, takie składniki jak kreatyna czy glutamina. Te składniki mogą znacznie poprawić wydajność odzywki. Może mieć tutaj miejsce tzw synergii (współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań). No i ostatnia sprawa to smak samej odżywki, nikt nie lubi pić czegoś co zwyczajnie mu nie smakuje. Dlatego odmian smakowych odzywek jest tyle ile producentów i pomysłów na nowe smaki.